Hoe verloopt de Ayurvedische massage?

Deze massage is een volledige lichaamsmassage én hoofdmassage, waarmee we deels ook beginnen. Je ligt op je buik en de nek en hoofdhuid wordt los gemasseerd om al in een diepe ontspanning te gaan. Ik haal je uit je hoofd en laat je zakken in je lichaam.

Daarna gaan we naar de voeten en reiki-gewijs trek ik de - meestal overtollige - energie in het hoofd door het lichaam naar de voeten om daar opnieuw te aarden.


Tegen dan is de olie al goed opgewarmd, en beginnen we met het overvloedig inoliën van het lichaam.

We beginnen met de benen en voeten en gaan stapsgewijs naar het bovenlichaam via de heupen, de rug en we eindigen bij de handen.


Dan wordt er door lange effleurages de kans gegeven aan de olie om goed door te dringen in de huid. Er wordt eerst één kant gedaan - met afwisseling zacht, wat harder, snel of opnieuw trager - en dan de andere kant van het lichaam, waar daarna het ganse lichaam onder handen wordt genomen, afwisselend rechts en links.


Hierna start de effectieve massage die hoofdzakelijk bestaat uit effleurages op de verschillende zones, te starten met het onderbeen richting de voet en terug naar boven.

Via de heupen ga ik naar de de rug waar de volledige rug onder handen wordt genomen, omdat daar ook de meeste energieblokkades bevinden. Er wordt niet geknepen, geduwd of getrokken, het blijft een zachte massage waar ondertussen alsook de Reiki zijn werk doet.

Daarna gaan we even naar de longen die energetisch worden gestimuleerd en gaan we door via de schouders naar de armen en de handen toe.


Dit is de éne kant van het lichaam en daarna wordt de andere kant op dezelfde wijze gemasseerd. Na beide kanten te hebben gemasseerd wordt het ganse lichaam nog eens met lange effleurages onder handen genomen om het energetisch systeem in balans te brengen.

Daarna worden beide kanten van het lichaam, van de voeten naar de handen toe, gelijktijdig gemasseerd.

Dan wordt je afgedekt tot aan je middel omdat er wordt gefocused op de rug. Hier werken we even volledig energetisch: de schouderbladchakra's worden ingestraald en de blaasmeridiaan langs je ruggenwervel wordt lichtjes aangedrukt? Deze ontstane energie wordt meegenomen richting het hoofd naar het punt waar twee meridianen samenkomen, namelijk het Conceptievat en het Gouverneursvat.


Na het masseren van de achterkant van het lichaam wordt de voorkant op een gelijkaardige manier gemasseerd. Er wordt opnieuw gestart met het inoliën van het lichaam, te starten onderaan. Ook de effectieve massage start aan het onderbeen naar de voeten toe, en dan opnieuw naar boven.
Eénmaal aan de buik gekomen, wordt er ook een lichte buikmassage gegeven.

Deze zone van het lichaam krijgt meestal niet de meeste aandacht, maar is daarom niet minder belangrijk.

Op die plaats bevindt zich namelijk een belangrijke chakra, en alsook je darmen zijn de gevoelige antennes van je lichaam.
Daarna gaan we, net zoals aan de achterkant, naar de schouders toe, de armen en de handen. Hierna krijgen beide kanten nog eens de lange effleurages van boven naar onderen en van de linkerkant naar de rechterkant. Het energetisch lichaam prikkelen en in balans brengen is in de Ayurveda héél belangrijk. Daarom wordt er niet in zones gewerkt, zoals bij een relaxatie massage.


Nadat beide kanten nog eens snel gemasseerd werd van de voeten naar handen toe, wordt je volledig afgedekt zodat de hoofd- en schoudermassage kan beginnen.

Eerst worden de schouders aangepakt, en daarna gaan we via de hals naar het hoofd.

De kaken worden lichtjes gemasseerd, de kin, rondom de mond, de oren, de slapen, het voorhoofd,...

Alles wordt mooi meegenomen en gemasseerd, en bepaalde energiepunten worden ondertussen aangedrukt.


Na het kort masseren van de hoofdhuid wordt er geëindigd met het aandrukken van enkele punten van de blaasmeridiaan, te eindigen bij een sterk energetisch punt waar twee meridianen samenkomen, net zoals aan de achterzijde.


Zo is de energetische cirkel rond...BELIGHTFULL       -       Tijdokstraat 5, 8380 Zeebrugge       -       Tel: 0498/74 61 60       -       email:belightfull@outlook.com

Belightfull © 2021, proudly created by Wix-it